Toimitamme kotiovelle!

Uusi asiakas, aloita luomalla tunnus

Syötä postinumerosi ja olet valmis ostoksiin

Luo tunnus tai

Tutustu tuottajaan Viskaalin

Millainen Viskaalin tila on? Tule mukaan tutustumaan!

Tutustu tuottajaan Viskaalin

Ekamarket.com myy Viskaalin tilan lihatuotteita. Kävimme tutustumassa tilan toimintaan paikan päällä. Tilan myyntipäällikkö, Antti Pirttikoski, esitteli tilaa.

Viskaalin tilakokonaisuus Muhoksella on kuin vanhanajan jokakodin maatila. Vaikka eläimiä on enemmän, tällä hetkellä noin 380 nautaa, kyseessä on vastuullinen pieni tila, joka huolehtii jokaisesta eläimestään. Täällä ne saavat elää syntymästä aikuisuuteen tutussa ympäristössä. Antti Pirttikoski on ylpeä tilan toimintatavoista:

”Viskaalin toimintamalli on edelleen harvinainen Suomessa. Kun tällainen työtilaisuus tarjoutui, tiesin sen olevan ainutkertainen!” 

Eläinten hyvinvointi etusijalla

 sisaltokuvat/lehmät2.png | 275kb | 700x870

Eläinten hyvinvointi on tärkeää Viskaalille. Tilan omistajat, Heikki Räinä ja Tuula Kukkola-Räinä ostivatkin tilan vuonna 2011 tavoitteenaan toimia eläinten ehdoilla.

”Naudat tarvitsevat puhtaat olot, toistensa seuraa ja hyvää hoitoa,” Pirttikoski summaa.

Viskaalin navetassa naudat pääsevät kulkemaan sisään ja ulos oman mielensä mukaan. Varsinkin kesäisin kaikenikäiset eläimet vasikasta aikuiseen nauttivat ulkoilmasta. Navettakissat taas hiiviskelevät omilla reiteillään.

Vastuulisuus ja kestävyys ohjaavat toimintaa

sisaltokuvat/Pirttikoski2.png | 177kb | 700x461

Viskaalin ainutlaatuiseen toimintamalliin kuuluu se, että tilalla on oma teurastamo. Näin tilan eläinten ei tarvitse kulkea pitkiä matkoja. Teurastus hoidetaan eläinlääkärin läsnäollessa ja eläinten kokemusta ajatellen. Prosessin jokaisessa vaiheessa huolehditaan myös siitä, ettei mitään mene hukkaan. Pirttikoski suhtautuu teurastamiseen vastuullisesti:

”Teurastus ei ole mikään pikkujuttu. Sen vuoksi emme heitä hukkaan mitään, minkä voi hyödyntää. Jopa pötsistä löytyvän rehun voi käyttää lannoitteena.”

Kestävyysajattelu onkin kiinteä osa Viskaalin toimintaa. Eläinten ruoaksi kasvatetaan rehua ja heinää omilla pelloilla. Hävikin säästämiseksi ruokalistalla on myös ylijäämäleipää leipomoilta.

Tuoretta, aitoa lähiruokaa

”Aito lähiruoka tarkoittaa sitä, että tuotteet kulkevat suorinta tietä kuluttajalle,” Pirttikoski selittää.

Siksi Viskaalin tuoteet lähtevät myyjille suoraan tilalta, eivätkä keskitettynä jakeluna esimerkiksi Helsingistä.

Tuoreus on Viskaalille ensiarvoisen tärkeää. Lihat leikataan ja pakataan käsityönä. Kokolihan täytyy antaa kypsyä kylmässä ennen käyttöä, mutta esimerkiksi jauheliha tulee kauppoihin samalla viikolla, jona liha on valmistettu.

sisaltokuvat/Lihanpakkaus2.png | 428kb | 700x932

Viskaalin valmistaa itse tuotteensa, kuten jauhelihan, makkarat ja leikkeleet. Tutustu Ekamarket.com:in valikoimaan tästä.

Yksi Viskaalin erikoisuus on leppäsavu-uuni, jolla palvataan herkullinen aromi lihaan. Pirttikoski esittelee uunin toimintaa:

”Käytämme savustukseen ihan aitoa puutavaraa.”

 sisaltokuvat/Leppähake2.png | 277kb | 700x812

Kesän suunnitelmat ruokapöytään

Tulevaisuudessa tilan on tarkoitus laajentaa toimintaansa. Tällä hetkellä rakennetaan uusia viljasiiloja. Myös uusi navettarakennus on tulossa.

”Muitakin suunnitelmia on, mutta emme vielä tiedota niistä,” Pirttikoski vinkkaa.

Sen sijaan kesän ruokapöytään Viskaalilla on antaa suora ehdotus. 17 vuotta kokkina toiminut Pirttikoski suosittelee Ekamarket.com:in asiakkaille Viskaalin sisäfilee-pihvejä valmistettuna näppärällä paisto-ohjeella, jonka löydät täältä

sisaltokuvat/vanha-vaaka2.jpg | 105kb | 700x932

Lue lisäksi: Tutustu tuottajaan: PullaPirtti.