Toimitamme kotiovelle!

Uusi asiakas, aloita luomalla tunnus

Syötä postinumerosi ja olet valmis ostoksiin

Luo tunnus tai

Pizza-viikko!

Mistä on kyse pizzassa?

Pizza-viikko!

Pizza, känkky, roiskeläppä: pizzan nimitykset ovat yhtä kirjavia kuin sen täytteetkin. Ekamarket.comin pizzaviikolla tutustutaan pizzan historiaan ja resepteihin. Katso reseptit jutun lopusta!

Suomalaiset rakastavat tätä juustolla silattua herkkua. Se oli jopa ehdolla kansallisruuaksemme. Vaikka pizza jäikin ruisleivän jalkoihin, on se osa suomalaisten arkea ja juhlaa.

Pitsaa pidetään samanaikaisesti sekä ravintolatason illallisena, että nopeana arkiruokana. Vuosituhannen vaihteessa roiskeläpät, eli 200 gramman einespizzat, olivat niin suosittuja, että niitä myytiin yli 500 000 kappaletta pelkästään uuden vuoden aikoihin (Yle).

sisaltokuvat/roiskelapat-verkkosivut (1).png | 59kb | 550x350

Saarioisten einespizzoja kutsutaan usein roiskeläpiksi.
Klikkaa helpot herkut kotiin täältä.

 

Itsetehty pizza on monen mieliruokaa. Vaihtoehtojen loputtomuus viehättää. Taikinan ja tomaattikastikkeen päälle voi lykätä lähes mitä tahansa omaan makuun sopivaa. Kokeile ainakin jutun lopusta löytyviä yhdistelmiä!

Toisaalta pizzan päälle voi nakata kaappiin jääneet ruuantähteet, kuten paistetut kananpalat tai porkkanaraasteen. Kätevä tapa vähentää haaskaamista! Pizzan alkuperäinen tarkoitus olikin hyödyntää ruuantähteet herkullisella tavalla.

 

Pari faktaa historiasta

Pizzan esi-isiä löytyy jo muinaisesta Kreikasta. Nykymuotoinen pizza syntyi ”vasta” 1700-luvun Italiassa. Napoli oli kiireinen kaupunki, jossa asui köyhää väkeä. Tarvittiin nopea ja halpa ruoka, jonka saattoi syödä vaikka seisaaltaan (Suomi syö ja juo). Kuulostaako tutulta?

Pizzan historiaan kuuluu glamouriakin. 1800-luvulla kuningatar Margherita vieraili Napolissa ja hänelle tarjottiin isänmaallisen värinen pizza basilikalla, mozzarellalla ja tomaateilla. Ruoka sopi kuninkaalliseen suuhun, ja makuyhdistelmästä tuli kuuluisa.

 

sisaltokuvat/kiviuunipizza-verkkosivut (1).jpg | 60kb | 1000x667

Perinteisesti pizza on paistettu puulämmitteisessä kiviuunissa.

 

Voisi luulla, että pizza on kantautunut Suomeen juuri Italiasta. Ruoka pääsi kuitenkin maailmanmaineeseen vasta amerikan kautta. Euroopassa palvelleet amerikkalaissotilaat ottivat ruokalajin omakseen ja tekivät siitä suositun omassa maassaan. Sieltä pizzan suosio levisi ympäri maailman.

Vaikka pizzaansa ei pääsisi paistamaan perinteisessä kiviuunissa, voi makunautinto olla vertaansa vailla. Testaa kotona tehtyä pizzaa, katso ohjeemme: pizzapohja ja tomaattikastike. Laita päälle omia suosikkejasi, tai kokeile näitä ehdotuksia:

Punajuuri- ja vuohenjuustopizza

sisaltokuvat/pizzaohje-punajuuret.png | 259kb | 800x500

 

Kylmäsavukinkku- ja kesäkurpitsapizza

sisaltokuvat/pizzaohje-kesakurkku (1).png | 240kb | 800x500