Ilmainen toimitus kotiovelle Oulussa!

Uusi asiakas, aloita luomalla tunnus

Syötä postinumerosi ja olet valmis ostoksiin

Luo tunnus tai

Munkkirasvat vertailussa

Mikä on paras rasva munkinpaistoon?

Munkkirasvat vertailussa

Munkkirasvojen taistelu käy jälleen kiivaana. Onko munkki herkullisempi öljyssä paistettuna vai sittenkin upotettuna kookosrasvaan? Ekamarket.com pisti vertailuun tunnetut kasvirasvat. Lue myös jutun lopusta vinkit munkinpaistoon.

Kilpailijat

Rypsiöljy on monien suosima paistorasva, sillä sitä saa kotimaisena ja usein sitä löytyy kaapista jo valmiina. Rypsiöljyn mieto maku sopii moniin ruokiin.

Oliiviöljyä pidetään erittäin terveellisenä rasvana. Sillä on tunnistettava maku, ja sitä lorautetaan toisinaan sellaisenaan salaatteihin. 

Kookosrasva myydään kovana pakettina. Sitä ei juurikaan käytetä ruuanlaitossa, mutta suklaaleivonnaisten ja -kohvehtien valmistukseen se sopii hyvin.

Testi

Kun rasvat on saatu mukavasti lämpenemään ja munkit on kohotettu liinan alla (katso täältä munkkitaikinan ohje), on aika sujauttaa taikinarinkulat rasvaan.

Paisto etenee reipasta tahtia ja puolta kääntäessä paljastuu mehevän ruskeaa pintaa. Kuumat, kypsät munkit siirretään talouspaperille jäähtymään ennen sokerointia.

Valmiit munkit halkaistaan. Vaikuttaa siltä, että kookosrasvassa paistettu munkki on muhkein. Rypsiöljyssä paistettu munkki taas näyttää hieman litistyneeltä. Oliiviöljyssä paisteltu munkki on päästänyt melkoista käryä, eikä läpileikkauskaan ennusta hyvää.

Voittaja

Maku on parhain kookosrasva-munkissa. Sen rakenne on kuohkea ja pinta mukavan rapea.

Rypsiöljyssä paistettu munkki on maukas, vaikkakin rakenne on sitkeämpi kuin kookosrasvassa paistetulla sisarellaan. Oliiviöljyssä paistettu munkki sen sijaan on hieman kitkerän makuinen.

Testin perusteella Ekamarket.comin väki suosittelee kookosrasvaa munkinpaistoon, mutta rypsiöljykin kelpaa. 

Vinkit munkinpaistoon

1. Rasvan kuumentaminen.

Kun kuumennat rasvaa, varo liian kovaa lämpötilaa. Kuumennuksen voi aloittaa kovemmalla lämmöllä, jotta lämpeneminen pääsee hyvään tahtiin. Itse paisto kannattaa kuitenkin tehdä keskilämmöllä.

Voit pitää lämpötilaa silmällä lämpömittarilla tai taikinatestillä. Jos tipautat rasvaan pienen palan taikinaa ja se nousee pintaan kauniin ruskeana noin minuutin kuluttua, on rasva sopivaa. Jos taikina pomppaa heti pintaan, on rasva liian kuumaa ja jos taikina jää kattilan pohjalle, on rasva liian viileää.

2. Turvallisuus.

Käytä paistoastiana tukevaa, raskasta kattilaa, mieluiten valurautaista. Näin kattila ei heilu, vaikka paiston tiimmellyksessä hieman tönäisisit sitä.

Pidä käsillä sopivaa kattilankantta. Jos öljy ylikuumentuu, ja pahimmassa tapauksessa roihahtaa liekkeihin, kansi pelastaa.

Älä turhaan täytä kattilaa piripintaan rasvalla. Riittää, että munkki mahtuu kellumaan rasvassa, eikä koske pohjaan.

3. Rasvan käsittely.

Samaa rasvaa voi käyttää useampaan paistokertaan. Siivilöi silloin rasva purkkiin talteen ja säilytä kylmässä. Rasva ei pahene muutamaan päivään.

Jos olet heittämässä rasvaa menemään, älä kaada sitä viemäriin vaan korkilliseen pulloon. Kierrätä se muun sekajätteen mukana.