Ilmainen toimitus kotiovelle Oulussa!

Uusi asiakas, aloita luomalla tunnus

Syötä postinumerosi ja olet valmis ostoksiin

Luo tunnus tai

Laskiaisvisa - testaa tietosi!

Tunnetko laskiaisen perinteet?

Laskiaisvisa - testaa tietosi!

Tiedätkö kaiken tietämisen arvoisen laskiaisesta? Laskiainen on iloinen talvirieha, jonka kunniaksi mennään laskemaan mäkeä sekä syödään hernekeittoa ja laskiaispullia.

Perinteiden taustalla lymyää kuitenkin paljon enemmän kuin halu ulkoilla ja herkutella. Testaa tietosi laskiaisen historiasta ja perinteistä! Ja varmista sitten tuoreet laskiaispullat tilaamalla ne Ekamerket.comista

 

Laskiaisvisa

Vastaa kysymyksiin ja testaa tietosi. Kurkista sitten alta vastaukset. Kokosimme myös hieman taustatietoa, joten ainankin tämän testin jälkeen tunnet laskiaisen läpikotaisin.

1. Kumpi oli alkuperäinen laskiaispullan täyte: mantelimassa vai hillo?

2. Laskiainen-sana viittaa laskeutumiseen. Mihin laskiaisena laskeudutaan?

3. Mitkä työt perinteisesti lopetettiin laskiaisena?

4. Mitä herkkua Venäjällä perinteisesti syödään laskiaisena pullien sijaan?

5. Mitä juhlaa vietetään laskiaisen vastineena ulkomailla, kuten USA:ssa?

 

sisaltokuvat/laskiaispullat (1).jpg | 65kb | 1000x667

 

Vastaukset

1. Mantelimassa.

Laskiaispullat tulivat Suomeen Ruotsista toisen maailmansodan aikoihin, mutta niiden alkuperä on 1800-luvulla Saksassa. Aluksi ne olivat tavallisia pullia, joiden päälle oli ripoteltu sokeria. Ruotsissa laskiaispullien väliin alettiin laittaa mantelimassaa ja kermavaahtoa. Marhahillot ovat laskiaispullan uusi muoto, joka sai jalansijan vasta Suomessa. Nykyään pullan väliin kokeillaan myös muita täytteitä, kuten vaikka Nutellaa, banaania ja omenahilloa.

2. Pääsiäispaastoon.

Kristillisen perinteen mukaan laskiaisen jälkeen alkaa pääsiäispaasto, joka kestää 40 päivää. Paaston aikana kieltäydytään esimerkiksi lihasta, kananmunista ja maitotuotteista. Siksi laskiaisena herkutellaan olan takaa ikään kuin varastoon. Laskiaisen nimitys voi viitata joko paaston päivien laskemiseen tai paastoon laskeutumiseen. Laskiais-sana yhdistyy nykyään myös mäenlaskuun, joka kuuluu suomalaiseen perinteeseen.

3. Kehrääminen.

Entisaikaan vuoden kiertoa rytmittivät eri tehtävät niin kesällä kuin talvellakin. Keväällä kynnettiin pellot ja istutettiin sato kasvamaan, kesän lopulla taas korjattiin sato. Talvella naiset kehräsivät lankaa muun muassa pellavasta, ja laskiaista pidettiin rajapyykkinä kehräämisurakan päättymiselle. Laskiaisen jälkeen siirryttiin kutomaan langoista kankaita. Ajateltiin jopa, että kehrääminen piti lopettaa ajoissa laskiaisen kynnyksellä, jotta hommat loppuvuodenkin sujuisivat sukkelasti.

4. Blinit.

Laskiaispullat eivät ole ainoa herkku, jota syödään laskiaisena. Venäjällä pullan sijaan paistetaan blinejä. Blinit syödään laskiaisena voin kanssa, sillä laskiaisruuan tulee olla mahdollisimman rasvaista. Perinteisesti on ajateltu, että mitä enemmän ja sulavampaa voita on tarjolla laskiaisena, sen parempi. Suosittuja täytteitä ovat myös kaviaari ja suolakurkut. 

5. Karnevaalit.

Paaston alkua juhlitaan ulkomailla erilaisilla karnevaaleilla. Karnevaali-nimitys merkitsee lihasta luopumista. Esimerkiksi Amerinkan Yhdysvalloissa ja Brasiliassa vietetään Mardi Gras eli Voi-tiistai -karnevaalia laskiaisen aikaan. Siihen liittyvät juhlallisuudet voivat kestää jopa kuukauden, vaikka juhla huipentuu nimensä mukaan laskiaistiistaihin. Silloin kaduilla kiertelee karnevaalikulkueita: naamiaisasuihin pukeutuneita ihmisiä ja esiintymislavoja kuljettavia autoja. Tähän verrattuna suomalainen tapa viettää laskiainen pulkkamäessä vaikuttaa hyvinkin rauhalliselta, vaikka kyllä sielläkin vauhtia riittää.