Toimitamme kotiovelle!

Uusi asiakas, aloita luomalla tunnus

Syötä postinumerosi ja olet valmis ostoksiin

Luo tunnus tai

5 faktaa paperista

Tiesitkö nämä talous- ja wc-paperista?

5 faktaa paperista

Talous- ja wc-paperien tärkeyden huomaa vasta sitten, kun niitä ei olekaan käsillä. Vaikka ei siitäkään niin kauan ole, kun sanomalehteä käytettiin muuhunkin kuin lukemiseen!

Lue alta faktat talous- ja wc-paperista. Heti alkuun bonus-fakta: yksi paperi on kevyt, mutta 20 rullan pakkaus painava! Vältä selkävaivat ja tilaa paperit kotiinkuljetuksella Ekamarket.comista!

 

1. Wc-paperi keksittiin Kiinassa

Kiinalaiset keksivät kirjoituspaperin, mutta myös wc-paperin. 500-luvulla paperia käytettiin jo paljon, mutta erityisen hienoa siitä muokattiin 1300-luvun lopulla keisariperheen tarpeisiin. Rullalle wc-paperit laitettiin vasta 1800-luvulla Amerikassa.

 

2. Talouspaperi tehtiin niistämiseen

Flunssakausi koulussa ei ole uusi asia. Vuonna 1907  eräs kekseliäs opettaja Philadelphiassa hoksasi laittaa oppilaansa niistämään pehmeään vihkopaperiin. Sitten paperi heitettiin menemään ja pöpöt sen mukana. Ideasta sai tartunnan Arthur Scott. Hänen paperitehtaansa sattui tuottamaan huonon erän wc-paperia, joka sitten muokattiin talouspaperiksi.

 

sisaltokuvat/lapsi-niistaa (1).jpg | 76kb | 1000x667

 

3. Kolme neljästä ei käytä wc-paperia

Meillä Suomessa puuta piisaa. Kaikkialla ei kuitenkaan ole näin. Paperia voi olla vaikeaa tai kallista saada. Maapallon väestöstä vain noin yksi neljännes käyttää wc-paperia. 

 

4. Kuviolla on käyttötarkoitus

Talouspaperin pinnassa kiemurtaa usein kauniita kohokuvioita. Ne ovat siinä kuitenkin käyttöä, eivät katsomista varten. Talouspaperin rakenne on krepattu imukykyiseksi. Pinta kuvioidaan, jotta neste pääsee helpommin imeytymään paperiin. 

 

sisaltokuvat/paperikuvio (1).jpg | 73kb | 1000x667

 

5. Oikeanlaista kemiaa

Veden imeytyminen paperiin perustuu kemialliselle reaktiolle. Paperissa on selluloosaa, joka muodostuu sokeri-molekyyleistä. Kun paperilla pyyhitään vettä, vesi-molekyylit tarttuvat sokeri-molekyyleihin. Ne liukenevat yhteen kuten sokeripala liukenee vesilasiin. Ihmissilmään näyttää siltä, että paperi imaisee veden sisäänsä. Tässä talouspaperin taika!

 

Jos olet raahannut isoja talous- ja wc-paperipakettia kaupasta kotiin, tiedät mitä aiomme seuraavaksi sanoa: älä ihmeessä tee sitä enää! Ekamarket.comista saat paperit isoinakin pakkauksina kotiinkannettuina. Antoisaa pyyhkimistä!

 

 

Tietoa tähän tekstiin löydettiin sivustoilta toiletpaperhistory.net, cleanitsupply.com ja indianapublicmedia.org.